Over Robbert

Robbert: “Het was een rollercoaster, die ik zelf leerde besturen”

Achtbaan

In september 2014 werd mijn been volledig verbrijzeld bij een ernstig ongeval. Er volgde een aantal operaties en een revalidatie, waarbij ik opnieuw leerde lopen. De vooruitzichten waren relatief gunstig, tot er na een paar maanden een botinfectie werd geconstateerd in het geopereerde been. Ik werd doorverwezen naar het LUMC, waar ik een geslaagde beenmergtransplantatie en nog een aantal operaties onderging om mijn been te redden. Wat het niet makkelijker maakte, was dat ik onverwacht ook slechter begon te zien.

De oogarts constateerde verschillende kleine tumoren op beide netvliezen. Ook de eerste tekenen van netvliesloslating waren zichtbaar. De laserbehandelingen en verschillende oogoperaties konden niet voorkomen dat ik in april 2016 mijn volledige zicht uiteindelijk verloor.

Kort daarna, in juni 2016, kreeg ik het nieuws dat de eerdere beenmergtransplantatie nu zorgde voor afstotingsverschijnselen en opnieuw een botinfectie. Na het onderzoeken van alle mogelijkheden, moest ik uiteindelijk besluiten om mijn onderbeen te laten amputeren. Dit gebeurde in augustus 2016. In totaal werd ik in die periode van twee jaar meer dan 20 keer geopereerd aan ogen en been.

Op de been

In december 2016 begon ik met twee intensieve revalidatietrajecten. Eén om opnieuw te leren lopen met een prothese en één waarin ik in 56 weken bij het Loo Erf van Koninklijke Visio leerde hoe ik kon leven zonder zicht. In het najaar van 2017 kwam ik thuis, na ruim drie jaar ziekenhuis en revalideren. Toen begon alles pas echt

Cabaret

Humor was al die tijd een krachtige tool, dus ik schreef me in voor een cabaretcursus. Mijn optreden tijdens het Haags Kabaal Festival smaakte naar meer. Ik kwam in contact met Farbod Mogadam, winnaar van het Leids Cabaret Festival 2018, die mij coachte en motiveerde om mijn verhaal te delen om anderen te inspireren. Ik begon met het maken van comedy, waarmee ik intussen door het hele land optreed. Verder organiseer ik een driemaandelijkse comedyavond in Den Haag, waarbij ik zelf ook regelmatig op het podium sta.

Podcast

In 2019 ben ik begonnen met mijn eigen podcast: Blind vertrouwen. Hierin praat ik met mensen voor wie blind vertrouwen, letterlijk of figuurlijk, een belangrijke rol speelt of heeft gehad in hun leven.

Speakersclub

Bij de Speakersclub gingen mijn skills als professioneel spreker pas echt next level. Zowel mijn verhaal als mijn sprekerstalent werd er gekneed, geaaid, geprikkeld, geschuurd en ontwikkeld tot wat het nu is

Voor de volledigheid

Ik ben geboren op 4 februari 1979 en ik groeide op in Zoetermeer. Mijn ouders zijn Surinaams en ik ben hun vijfde kind. Na een bijbaan in de horeca heb ik mijn opleiding, eerst aan de middelbare en daarna de hogere hotelschool, succesvol afgerond. Ik houd nog steeds van koken. Verder kun je me in Den Haag en omstreken regelmatig tegenkomen met mijn geleidehond.