Comedy

Harde humor

“Wie mij boekt voor een comedyshow, moet wel ergens tegen kunnen. Mijn grappen zijn niet beledigend, maar soms wel hard of een tikkeltje grof. Niet voor sneeuwvlokjes dus. 

Wat ik op de hak neem, gaat altijd over mijn leven en mijn situatie. Blind zijn, invaliditeit, Surinaamse roots, daar kun je eindeloos veel kanten mee op. Vooral omdat ik ook weet hoe het is om niet gehandicapt te zijn.”

Barrièrebrekers

“Comedy laat je niet alleen lachen, het brengt ook mensen bij elkaar. Dat zag ik al in de ziekenhuiskamer waar ik maandenlang verbleef. Het was soms net een vijfsterrenkroeg waar de verplegers in hun pauzes koffie kwamen drinken. Wat hebben we, ondanks alles, veel gelachen toen. Zelfspot en leedvermaak relativeren enorm en zijn zelfs goed tegen stress. Goede grappen doorbreken pijnlijke situaties en maken ze bespreekbaar. Het meeste van wat ons overkomt hoeven we echt niet zo serieus te nemen, toch?”

Stand-up

“Als tiener vond ik comedy al heel tof, maar ik had nooit gedacht zelf ooit op het podium te staan. Ik was bang voor spreken in het openbaar. Dat werd door de ontelbare presentaties tijdens mijn studie een stuk minder. Na mijn revalidatie volgde ik een cabaretcursus, waar ik ontdekte dat de stijl van stand-up mij het best ligt. Mijn eerste optreden, op het Haagse Kabaalfestival, smaakte naar meer, maar ik wist dat ik meer nodig had dan alleen die cursus. De één-op-één coaching van Farbod heeft me toen veel verder geholpen.”

Meer laten zien

“Humor is ook voor mij persoonlijk een heel krachtige tool om me door de waan van de dag en de jungle van het dagelijks leven te worstelen, slaan, dansen of rollen. Blind zijn is echt vreselijk onhandig en een onderbeen missen kan ik ook niemand aanraden, maar het levert soms hilarische situaties op. En goede inzichten. Hard, confronterend, grappig of bizar, het vormt allemaal de humor die ik mee het podium op neem en waarmee ik anderen wat meer probeer te laten zien.”

Hard lachen?

Wil je Robbert boeken als stand-up? Bekijk hier de mogelijkheden.